Bucuresti, Bd. Unirii 64-66, bl. K3, sc.2
EXPERTIZA MLPAT PENTRU:
Expertiza mlpat pentru:
Un Memoriu Tehnic de Arhitectura este un document de care te poti lovi in mai multe situatii.
Poate vrei sa construiesti un balcon la parter si doresti sa obtii Autorizatie. Poate ai demolat fara Autorizatie mai multi pereti pentru o noua recompartimentare, iar acum urmezi pasii necesari pentru actualizarea cadastrului. Obtinerea Certificatului de Urbanism poate necesita de asemenea intocmirea unui memoriu.
Un Memoriul de Arhitectura este un document scris, parte din proiectul DTAC de Arhitectura, intocmit de un arhitect. Memoriul contine mai multe date, ca descrierea lucrarilor, date tehnice ale imobilului, suprafete si indicatori urbanistici.
In situatia in care vrei sa obtii autorizatie, in Certificatul de Urbanism poti regasi solicitarea unui referat de verificare. Acesta este intocmit de un verificator de proiecte. Iti explicam mai jos ce inseamna verificare proiect arhitectura, prin exemple si modele de lucrari.
Cand vrei sa obtii Certificatul de Urbanism poti avea nevoie de Memoriu tehnic de arhitectura, alaturi de alte acte necesare emiterii.
In Certificatul de Urbanism se solicita proiect DTAC arhitectura. Memoriul Tehnic face parte din proiectul DTAC, alaturi de planuri.
Autoritatea compententa poate solicita intocmirea unui Memoriu de arhitectura pentru eliberarea Certificatului de edificare.
Primul caz in care poti avea nevoie de Memoriu este la obtinerea Certificatului de urbanism. Iata un exemplu. Daca vrei sa aduci modificari de recompartimentare care necesita Autorizatie, trebuie sa emiti un Certificat de Urbanism. Pentru obtinerea lui ti se poate solicita un Memoriu de Arhitectura intocmit de arhitect.
Exista insa si cazuri in care pentru a obtine Certificatul de Urbanism nu este necesar ca memoriul sa fie intocmit de catre un arhitect. In functie de complexitatea lucrarilor, se poate depune un Memoriu Justificativ.
Memoriul justificativ cuprinde informatii precum suprafete, releveul initial, releveul cu marcarea zonei de intervenție a lucrarilor, date despre imobil (an construcție, regim înaltime), date despre proprietar, scopul memoriului.
Ai obtinut Certificatul de Urbanism in scopul obtinerii Autorizatiei de construire? In Certificat regasesti o lista cu acte necesare pentru obtinerea autorizatiei, printre care si documentatie DTAC. Aceasta este a doua situatie cand poti avea nevoie de Memoriu de Arhitectura.
Documentatia DTAC este alcatuita din 3 proiecte: arhitectura, rezistenta si instalatii. La randul lui, proiectul DTAC de arhitectura are doua parti, partea scrisa si partea desenata. Asa cum am mentionat mai sus, din partea scrisa face parte Memoriul Tehnic de arhitectura. Din partea desenata fac parte planurile. Planurile pot fi: situatii existente, situatii propuse, planuri incadrare in zona, etc.
Proiectul DTAC este un document frecvent solicitat in certificat, pentru diferite lucrari. Cateva exemple:
Un verificator de proiecte este o persoana autorizata cu drept de practica a verificarii de proiecte, recunoscut in baza unei legitimatii care atesta compententa si specializarea profesionala.
Dupa ce arhitectul intocmeste proiectul DTAC de arhitectura, format din Memoriu tehnic si planuri, aceste documente ajung la un verificator de proiecte.
Verificare proiect arhitectura – presupune ca verificatorul de proiecte intocmeste un referat de verificare si analizeaza Memoriul tehnic si planurile pe care aplica stampila.
Apeleaza la echipa Proiect – DTAC
si obtine toate documentele de care ai nevoie, intr-un singur loc!
In primul model am prezentat un memoriu realizat de arhitect Bucuresti. Memoriul tehnic de Arhitectura face parte din proiectul DTAC, solicitat in Certificatul de Urbanism pentru obtinerea autorizatiei. Al doilea model este un Referat de verificare, obtinut pentru un apartament din Bucuresti. Proprietarii au dorit executarea unui balcon la parterul imobilului.
Certificatul de edificare se obtine conform articolului 37, alin 6 din Legea 50/1991. Daca ai efectuat modificari fara autorizatie mai vechi de 3 ani, poti actualiza cadastrul si inscrie locuinta in Cartea Funciara prin obtinerea acestui certificat.
Exemple de lucrari pentru care se poate obtine Certificat de edificare:
Acest model de Memoriu tehnic de arhitectura apartine unui apartament din Sectorul 2. Proprietarul a efectuat in locuinta modificari fara Autorizatie mai vechi de 3 ani, iar pentru actualizarea cadastrului s-a urmat procesul de obtinere a Certificatului de edificare.
In cazul Sectorului 2, pentru emiterea Adeverintei a fost necesare intocmirea unui Memoriu Tehnic de Arhitectura si a planurilor.
Foarte important de mentionat, la baza obtinerii Certificatului de edificare se solicita planuri relevee, insa autoritatea competenta poate solicita si alte planuri.
Alaturi de Memoriu tehnic si planuri se solicita Expertiza MLPAT, Extras de Carte Funciara, acte de proprietate, cadastru si alte documente in functie de caz.
Certificatul de edificare se obtine in baza Expertizei MLPAT. In expertiza este analizata calitatea structurii de rezistenta si a lucrarilor efectuate fara Autorizatie. Daca rezulta o concluzie favorabila din expertiza, atunci se poate depune dosarul complet pentru obtinerea Certificatului.
Ai nevoie de Expertiza MLPAT? Contacteaza echipa -> 0723.095.532
Recomandarea noastra, pentru ca te-a interesat acest subiect 🙂
Citeste articolul nostru anterior despre Cerere autorizatie construire .
Vezi un model de cerere autorizatie de construire, dar si acte s-au solicitat pentru obtinerea ei.
Multumim pentru timpul tau. Suntem bucurosi ca ai ajuns pana la sfarsitul articolului si ne dorim sa-ti oferim de fiecare data raspunsuri la intrebari prin articolele noastre.
Daca ai sugestii de teme pe care sa le abordam, nu ezista sa ne scrii pe adresa de email din sectiunea contact. Asteptam propunerile tale!