Bucuresti, Bd. Unirii 64-66, bl. K3, sc.2
EXPERTIZA MLPAT PENTRU:
Expertiza mlpat pentru:
Cauti inspiratie si idei pentru amenajari de bucatarii mici si patrate? Iata un sfat de amenajare eficienta: bucataria in forma de U. Aceasta forma de organizare a bucatariei ar putea fi ideala pentru spatiul tau. Ea se dovedeste eficienta si functionala mai ales pentru o bucatarie patrata, mica si vom vedea imediat de ce.
Ce ne dorim prin amenajarea unui spatiu eficient si functional in bucatarie?
O bucatarie mica si patrata, amenajata in forma de U presupune ca organizarea mobilierului si a electrocasnicelor se va face in jurul a trei laturi care formeaza litera U. Mobilierul si electrocasnicele se organizeaza in 3 laturi, latura centrala si laturile stanga – dreapta, ceea ce permite familiei sa-si desfasoare mai eficient activitatile culinare.
De exemplu, blatul situat la stanga poate fi destinat zonei pentru gatit, pentru preparararea mancarii: aragazul, cuptorul, hota si frigiderul, asezate strategic pe aceeasi latura. Mobilierul din partea centrala a bucatariei poate fi folosita ca zona pentru spalat si curatat, respectiv zona care incorporeaza chiuveta si masina de spalat vase.
Cu atat mai bine, daca vrei sa te folosesti de mobilierul bucatariei si sa te bucuri de mai mult spatiu renuntand la masa, blatul din partea dreapta poate tine eficient locul pentru servirea meselor, exact ca in sablonul alaturat. Acest lucru este ideal, mai ales pentru cineva care locuieste singur sau pentru un cuplu.
Avem parte de flexibilitate cand vorbim de amenajari de bucatarii mici, patrate in forma literei U. Iata de ce:
In partea stanga a bucatariei speli legumele, in centru le tai, in dreapta le gatesti pe agaraz. O bucatarie patrata, amenajata in forma de U faciliteaza un flux eficient de activitate in bucatarie si o organizare logica. Daca toti membrii familiei iau parte in bucatarie, fiecare se poate concentra pe ce are de facut, pe patratica suficient de spatioasa ca sa se desfasoare. Fiecare blat are utilitatea lui si poate fi folosit pentru activitati individuale in bucatarie.
Ordinea in care este amenajata bucataria (stanga – central – dreapta) ofera simetrie si armonie si creaza un aspect vizual placut. Designul este coerent si strategic, dand impresia unui spatiu aerisit, neincarcat.
Fie ca alegi clasica lustra plasata in centrul tavanului, fie ca optezi pentru corpuri de iluminat suspendate, cu mai multe beculete incorporate, poti face usor ca intregul spatiu sa fie vizat de lumina. Avantajul bucatariei patrate si a formei U este ca spatiul este bine proportionat.
Te-ai gandit si la ideea unei bucatarii amenajate in forma de U, conectata la living? Amenajarea open space presupune ca o parte din latura bucatariei, respectiv peretii despartitori sa nu existe. Aici lucrurile devin putin mai interesante, in cazul in care peretii despartitori exista si trebuie desfiintati. Obtinerea autorizatiei de construire pentru desfiintarea peretilor se realizeaza pe etape. Inainte de a discuta despre proces, sa ne oprim asupra a cateva avantaje si dezavantaje ale compartimentarii open-space.
Bucataria si livingul compartimentate open-space ofera o estetica placuta si un aspect aerisit al spatiului. Daca dorim sa contraatacam o bucatarie mica despartind peretii cu livingul, vom crea impresia unei incaperi mai spatioase si fluide. Socializarea si interactiunea intre membrii familiei si prieteni este mai usoara intr-o incapere open space.
Pe de alta parte, cel mai mare dezavantaj al compartimentarii open space este mirosul din timpul gatitului care se raspandeste in intreg spatiul, urmat, desigur, de zgomotul produs de diverse electrocasnice. Cu un sistem de ventilatie adecvat si eficient, care sa asigure aerisirea in bucatarie si living si eliminarea aburului si a mirosului, situatia nu este atat de neplacuta.
Daca optezi pentru varianta de a desfiinta peretii despartitori nestructurali dintre living si bucatarie, vei avea nevoie de autorizatie (atat timp cat lucrarile nu se incadreaza in Legea 50/1991, art.11). Ai o bucatarie mica si patrata, dar o vrei conectata cu livingul si amenajata pe 3 laturi ale bucatariei, in forma literei U? Pasul 1 pentru a obtine autorizatia necesara la desfiintarea peretilor este sa soliciti eliberarea Certificatului de Urbanism. Daca esti din Bucuresti, echipa Certificat de Urbanism Bucuresti te poate ajuta cu serviciul de obtinere. Certificatul de urbanism contine informatii cu privire la regulile si cerintele de executare a lucrarilor intr-o anumita zona, in functie de Regulamentul Urbanistic Local aprobat in zona. Prin eliberarea Certificatului de Urbanism se verifica conformitatea lucrarilor cu regurile si planurile urbanistice in vigoare.
Dupa ce ai obtinut Certificatul de Urbanism, pasul urmator consta in obtinerea documentelor solicitate in certificat pentru eliberarea autorizatiei. Documentatia necesara se solicita in functie de tematica lucrarilor ce se doresc efectuate: avize, studii de specialitate, proiecte, acte ale proprietatii. Adesea, expertiza tehnica MLPAT este solicitata in Certificatul de Urbanism pentru eliberarea autorizatiei. Expertul tehnic atestat MLPAT intocmeste expertiza tehnica in care evalueaza impactul lucrarilor propuse in raport cu elementele de structura si rezistenta ale imobilului. Acesta poate interveni cu recomandari de executare a lucrarilor in functie de caz. Serviciul expertiza tehnica MLPAT pus la dispozitie de echipa noastra este disponibil in toate judetele din tara. Daca vrei sa citesti mai multe despre raportul MLPAT, te invitam pe pagina Expertiza MLPAT pentru primarie. Aici vei gasi toate informatiile de care ai nevoie pentru obtinerea autorizatiei, pentru amenajari bucatarii mici si patrate open space, in conditii legale.
Alte documente care ti se pot solicita sunt documentatia DTAC si referatele de verificare despre care te poti informa de la echipa Proiect DTAC.
Pentru o amenajare in litera U, forma ideala a camerei ar trebui sa fie rectangulara ori patrata, pentru a permite plasarea mobilierului eficient si accesibil pe cele 3 laturi opuse ale incaperii. Ar trebui sa ne facem griji in privinta suprafetei disponibile, daca suntem proprietarii unei bucatarii mici?
Suprafata necesara pentru o bucatarie in forma literei U poate sa varieze. Nu putem vorbi de o suprafata ideala, ci mai degraba de o suprafata rezonabila pe care sa o aiba bucataria. Forma literei U se poate adapta in functie de preferintele personale cu privire la dimensiunile si volumul mobilierului dorit.
Plasarea usii poate fi si ea o conditie care permite (sau nu) amenajarea unei bucatarii in forma literei U. Ideal ar fi ca usa sa fie plasata pe peretele mai mare daca suprafata bucatariei este dreptunghiulara. In cazul in care ne dorim o amenajare pentru bucatarie mica in U, trebuie sa tinem cont ca fiecare latura a bucatariei (din cele 3) este gandita ca o zona de lucru individuala, pentru a asigura eficienta in bucatarie.
Nu ai loc pentru a amplasa masa? Foloseste unul din blaturi pentru servirea mesei. Poti adauga cateva scaune lungi, ca cele pentru bar, et voila! Ai suficient spatiu sa te desfasori si o organizare eficienta.
Am bifat care sunt avantajele amenjarii in U a unei bucatarii mici si patrate, iar acum sa trecem in lista si posibilele dezavantaje de care te poti lovi.
In multe gospodarii din tara masina de spalat isi are locul in bucatarie, alaturi de echipamentele si electrocasnicele de bucatarie. Motivele sunt diverse: baia este prea mica, umezeala din baie este ridicata, nu exista alimentare la electricitate in baie etc. Amplasarea unei masini de spalat necesita un spatiu suplimentar pe suprafata bucatariei, pe langa electrocasnicele specifice: frigider, cuptor si aragaz, masina de spalat vase.
Daca aparatele de gatit sunt amplasate de-a lungul celor 3 laturi care formeaza amenajarea in forma U, atunci trebuie acordata o atentie speciala aparatelor de ventilatie. Se pot crea vapori de caldura atat in zona de gatit, cat si in zona electrocasnicelor sau in zona unde este amplasata chiuveta.
Alte doua tipuri de amenjari sunt bucataria in forma de I sau L. In cazul bucatariei in forma de I, mobilierul si electrocasnicele sunt plasate pe un sigur perete (cel mai lung perete) si creeaza o amenajare liniara. Circulatia in jurul bucatariei este simpla, in schimb pot exista limitari in ceea ce priveste spatiul de depozitate si de gatit, avand in vedere ca toata activitatea are loc pe un singur blat. Bucataria in forma de L este foarte frecventa. Mobilierul este dispus pe doua laturi si creeaza un unghi de 90′ care da impresia unui spatiu aerisit. Si aceasta forma poate fi potrivita pentru amenajari de bucatarii mici si patrate.
In final, sa nu uitam ca alegerea formei pentru amenajarea unei bucatarii mici sau mari, patrate, dreptunghiulare sau inguste depinde de preferintele personale, de spatiul disponibil si de nevoile familiei. Gaseste forma potrivita si eficientizeaza spatiul in asa fel incat sa-ti usurezi munca in bucatarie.