Expertiza-Tehnica-Mlpat.ro

Ce este un Certificat de atestare pentru edificare constructie?

Multi proprietari au nevoie de Certificat de atestare pentru edificare constructie si cea mai mare parte din acestia afla in situatii limita si de presiune, cum ar fi vanzarea apartamentului. Ce este acest certificat? Asa cum sugereaza denumirea, este un act care dovadeste edificarea constructiei ce a avut loc in lipsa autorizatiei. 

Cum te ajuta mai exact acest certificat de edificare? Daca esti proprietar si ai modificat, ai construit sau ai demolat (perete, debara etc) fara Autorizatie, lucrarile sunt considerate executate nelegal. Cadastrul nu este actualizat cu noile modificari. Dreptul de proprietate nu este inscris in Cartea Funciara. Una din modalitatile de a intra in legalitate este sa obtii Certificat de atestare edificare constructie.

In ce conditii poti obtine Certificat de atestare a edificarii?

Vorbim de o conditie esentiala, prevazuta in articolul 37, alin. 6 din Legea 50/1991. Intrarea in legalitate a constructiilor executate fara Autorizatie cu ajutorul Certificatului de atestare pentru edificarea constructiei se aplica daca lucrarile sunt mai vechi de 3 ani. 

edificarea constructiei in Bucuresti si Ilfov

De ce sa nu amani sa obtii Certificat de atestare edificare constructie?

Importanta obtinere Certificat de atestare pentru edificare constructie

Edificarea constructiei fara autorizatie, atunci cand autorizatia este necesara, reprezinta o incalcare a legii care aduce consecinte, daca nu imediate, cu siguranta resimtite in timp. Cum spuneam la inceput, majoritatea proprietarilor ne solicita serviciul cand sunt pusi in situatia faptului implinit. De cele mai multe ori, vor sa vanda, dar nu pot sa vanda, din cauza ca au executat fara autorizatie. Si procesele de mostenire si de succesiune pot avea de suferit. Planurile tale se pot complica, se pot amana sau se pot prelungi cu cat intarzii mai mult intrarea in legalitate.

Legea iti ofera posibilitatea sa obtii Certificat de atestare privind edificarea unei constructii si sa iti duci la capat multe alte actiuni pe care le iei in calcul cu proprietatea ta, fie acum, fie pe viitor. Este o situatie oportuna sa-ti pui la punct constructia din punct de vedere legal. Daca cunosti prieteni, apropiati sau membri din familie care se afla intr-o situatie ca aceasta, fa-le cunoscuta si lor aceasta lege pentru a nu lasa ca lucrarile sa complice viitoare proiecte.

Exemple de lucrari legalizate prin Certificat de atestare a edificarii

Ai efectuat una din aceste lucrari, fara sa obtii autorizatie?

Un top al celor mai frecvente lucrari fara Autorizatie, intrate in legalitate prin Certificat de atestare edificare constructie, are in fruntea clasamentului desfiintarea de pereti despartitori. Aceste modificari sunt intalnite in special in cazul apartamentelor unde s-a dorit o noua recompartimentare. Printre cei mai vizati sunt peretii dintre living si bucatarie, dintre balcon si living, desfiintarea debaralei si a camarii. Pentru construirea unui balcon la parter fara Autorizatie, proprietari care ne-au contactat au avut nevoie de asemenea de obtinerea Certificatului de atestare a edificarii. 

In cazul caselor, recompartimentarea locuintei a fost si ea destul de frecventa, la fel si extinderea cu un etaj mansardat. Alte modificari efectuate sunt desfiintarea parapetului, a tamplariei sau executarea de pereti nestructurali. 

Exista o serie de modificari pe care le poti efectua fara autorizatie, conform legii. De exemplu: compartimentare din materiale usoare, cum ar fi rigipsul. 

edificarea constructiei

Ce contine un Certificat de atestare pentru edificare constructie?

Cuprinsul unui Certificat de atestare edificare constructie poate sa difere usor de la institutie la institutie. De aceea, modelele pe care ti le prezentam mai jos sunt strict orietative. 

Ca autoritatea competenta sa poata emite Certificatul, trebuie sa depui dosarul complet cu acte solicitate in acest scop. Institutia care emite Certificatul transmite cu exactitate care sunt documentele de care ai nevoie. Noi iti putem oferi informatii orientative, in urma experientelor trecute. Vei completa si o cerere pe care o vei atasa la dosarul complet.

In general, o Adeverinta / un Certificat de edificare cuprinde descrierea lucrarilor efectuate, date de identificare ale imobilului, suprafete utile si totale, referinte cu privire la legi, anul executiei lucrarilor si scopul eliberarii. Se pot aduce si mentiuni cu privire la concluziile expertizei tehnice, un document de care vei avea nevoie pentru eliberarea Certificatului de atestare privind edificarea constructiei.

Modele de Certificate de atestare a edificarii

certificat atestare edificare constructie Bucuresti Ilfov
certificat atestare edificare constructie Bucuresti si Ilfov
certificat atestare edificare

Procedura de obtinere a Certificatului de atestare a edificarii

Procedura de obtinere a Certificatului de atestare poate fi usor diferita in functie de actele pe care le solicita autoritatea care emite certificatul. Principalele acte care se solicita pentru obtinerea Certificatului sunt actele de proprietate, copie a buletinului, documentatia cadastrala, expertiza tehnica mlpat, memoriu de arhitectura si planuri. 

In cadrul orasului Bucuresti, pentru Sectorul1,  3 si Sectorul 5, proprietarii pun la dispozitie nota de constatare. In afara de nota de constatare, pentru proprietatile din sectorul 5 se solicita si avizul arhitectului Sef in vederea eliberarii certificatului de atestare a edificarii constructiei. 

Proprietatea ta este in Bucuresti? Alege Serviciul complet de obtinere a Certificatului de atestare pentru edificarea constructiei!

Daca proprietatea ta este din Bucuresti, iti putem pune la dispozitie serviciul de obtinere a Adeverintei / Certificatului de edificare. Actele necesare vor fi pregatite de echipa, de la A la Z. Persoanele autorizate si atestate se vor ocupa de intocmirea acestora, iar depunerea documentelor si preluarea Certificatului intra tot in responsabilitatea noastra. 

Expertiza tehnica pentru obtinere Certificat atestare edificare constructie

Articolul 37, alin 6 din Legea 50/1991 mentioneaza ca lucrarile de constructii efectuate fara autorizatie, (pentru care termenul de prescriptie prevazut la art 31 nu mai permite aplicarea sanctiunilor) se pot inscrie in Cartea Funciara prin obtinerea Certificatului de edificare care se obtine in baza unei Expertize tehnice in care sa evalueaza daca s-au respectat cerintele fundamentale in constructii. 

Pentru eliberarea unui Certificat de atestare pentru edificare constructie se intocmeste un raport tehnic de catre un expert tehnic. In raport se evalueaza calitatea structurii de rezistenta, daca este sau nu afectata de lucrarile efectuate fara Autorizatie. Serviciul Expertiza tehnica este disponibil atat pentru proprietatile din Bucuresti, cat si pentru proprietatile din celelalte judete din tara. 

Ia legatura cu echipa noastra!

Ne poti contacta la numarul 0733.479.973 daca ai nevoie de serviciul Expertiza tehnica sau de serviciul de complet de obtinere a Certificatului de atestare privind edificarea constructiei. Iti multumim pentru timpul tau si suntem bucurosi ca te-am putut ajuta cu informatii. Poti intra in comunitatea noastra Facebook, acolo unde postam constant modele de documente si impartasim cele mai recente informatii.

error: Continut protejat