Expertiza-Tehnica-Mlpat.ro

L-V: 09.30 – 18.00
Locatie: Bucuresti, Bd. Unirii 64-66, bl. K3, sc.2

Bucuresti, Bd. Unirii 64-66, bl. K3, sc.2

EXPERTIZA MLPAT PENTRU:

Intrare in legalitate constructii fara autorizatie

Care este procedura de intrare in legalitate cu constructii fara autorizatie? Daca ai construit fara sa obtii autorizatia (fiind necesara), trebuie sa urmezi pasii pentru intrarea in legalitate. 

Lucrarile executate nelegal se pot autoriza prin doua procedee:

Fireste, pasii de intrare in legalitate cu o constructie fara autorizatie difera pentru fiecare procedura in parte. Obtinerea Certificatului de Urbanism implica alti pasi, alte demersuri si alte documente, la fel si obtinerea certificatului de edificare. 

Atunci, din punct de vedere legal, cine trebuie sa urmeze intrarea in legalitate prin obtinerea Certificatului de edificare si ce situatie este incadrabila pentru intrarea in legalitate prin eliberarea Certificatului de Urbanism? Ca sa raspundem la aceasta intrebare, hai sa aflam in ce conditii legale sunt aplicabile cele doua proceduri si ce pasi de intrare in legalitate cu constructie fara autorizatie trebuie urmati pentru fiecare.

Intrare in legalitate prin certificat edificare

Intrare in legalitate prin certificat urbanism

Intrare in legalitate constructii prin certificat edificare

In conformitate cu legea, intrarea in legalitate in baza certificatului de atestare inscrie dreptul de proprietate asupra constructiilor in Cartea Funciara. Faptul ca ai un cadastru neactualizat cu noile lucrari iti poate pune multe piedici. De exemplu, poti avea probleme cu vanzarea proprietatii, in procesul de succesiune sau mostenire etc.

Legea de referinta pentru obtinerea Certificatului ce atesta edificarea constructiei este Legea 50/1991, articolul 37, alin. (6). Prevederile consemneaza ca lucrarile executate fara autorizatie, care sunt mai vechi de 3 ani si nu mai pot fi sanctionate, pot fi inscrise prin emiterea acestui certificat, in baza unei expertize tehnice mlpat. Rolul expertizei este sa certifice daca constructia sau lucrarile de constructii executate respecta normele și cerințele actuale privind calitatea în constructii.

Acte necesare intrare in legalitate constructii prin certificat edificare

Lista cu acte necesare pentru intrare in legalitate cu constructii fara autorizatie poate sa difere in functie de orasul / localitatea din care face parte proprietatea ta. Expertiza tehnica, documentatia cadastrala, planurile de arhitectura, memoriu de arhitectura, nota de constatare sunt cele mai cerute acte pentru intrarea in legalitate prin aceasta procedura. Trebuie sa pui la dispozitie si copia C.I. si actele de proprietate. 

Intrare in legalitate constructii prin certificat urbanism

Pentru lucrari executate fara autorizatie si sanctionate, se urmeaza procedura de intrare in legalitate constructii prin emitere certificat urbanism. Certificatul de urbanism va avea ca scop “autorizarea lucrarilor de construire pentru lucrari efectuate si sanctionate, executate a detine autorizarea de construire”.

Acte necesare intrare in legalitate constructii prin certificat de urbanism

Dosarul pentru eliberarea certificatului de urbanism trebuie sa contina copie nota de constatare, copie după amenda și copie după dovada de achitare a amenzii, pe langa restul actelor. Cum poti afla ce acte sunt necesare pentru intrarea in legalitate? Dupa ce vei obtine Certificatul de Urbanism, regasesti lista cu toate documentele necesare pe una din paginile certificatului. Expertiza tehnica mlpat, documentatia tehnica DTAC, extrasul de carte funciara, dovada taxelor OAR si de emitere a autorizatiei sunt printre cele mai frecvente documente. 

pasi intrare in legalitate constructie fara autorizatie

Pasi intrare in legalitate constructie fara autorizatie

Pasii pentru intrare in legalitate cu o constructie fara autorizatie difera, asadar, in functie de cele doua proceduri. 

Pentru ca fiecare institutie are cereri diferite, pentru ca lucrarile fara autorizatie pot fi mai simple sau mai complexe si pentru ca si tipul imobilului este un factor important in procesul de legalizare, iti vom prezenta orientativ pasii, pe baza situatiilor intalnite.

De ce orientativ? Pentru ca este destul de dificil sa discutam acum despre pasii exacti pe care trebuie sa ii urmezi, acestia putand fi cunoscuti in momentul in care cunoastem suficiente detalii despre lucrarile tale. 

Insa, ca sa te ajutam cu o idee de ansamblu asupra demersurilor necesare de legalizare a lucrariilor, gasesti mai jos pasii de intrare in legalitate cu o constructie fara autorizatie pentru ambele procedee: certificat edificare / urbanism.

Pasii pentru intrarea in legalitate

Urmatorii pasi pentru intrarea in legalitate a constructiilor fara autorizatie sunt strict informativi. Acestia sunt pasii cei mai frecventi pe care un proprietar ii urmeaza, conform procedurilor in care echipa s-a implicat cu serviciile pentru orasul Bucuresti. Daca esti din Sectorul 5, procedura de obtinere a Certificatului de edificare necesita etapa de obtinere a notei de constatare si a Avizului Arhitectului Sef.

Pasi intrare in legalitate constructii prin certificat de edificare

Pasul 1: obtinerea certificatului de edificare (daca esti din Bucuresti, te putem ajuta cu serviciul de obtinere).

Pasul 2: intocmirea noului releveu – contacteaza inginerul cadastrist pentru a-ti intocmi releveul cu noile masuratori, conform cu realitatea

Pasul 3: intocmirea raportului de expertiza: apeleaza la un expert tehnic pentru expertiza mlpat

Pasul 4: pregatirea dosarului complet + depunerea dosarului complet in cadrul institutiei care emite certificatul de edificare

Pasul 5: predarea certificatului de edificare si a expertizei tehnice catre inginerul topograf pentru depunerea la OCPI in scopul actualizarii cadastrului

Pasi intrare in legalitate constructii prin certificat de urbanism

Pasul 1: obtinerea certificatului de urbanism.  Actele de baza sunt extras carte Funciara, planuri scara 500 si 2000, documentatie cadastrala, acte proprietate, copie C.I. 

Pasul 2: intocmirea tuturor actelor solicitate in Certificatul de Urbanism pentru autorizarea lucrarilor. Se pot solicita proiect DTAC, expertiza mlpat, avize si acorduri, dovezi de plati ale taxelor etc. 

Pasul 3: pregatirea dosarului complet + depunerea dosarului in cadrul institutiei care emite Certificatul de urbanism

Pasul 3: pregatirea dosarului complet + depunerea dosarului in cadrul institutiei care emite Certificatul de urbanism

Pasul 4: obtinerea autorizatiei in urma dosarului complet depus

Pasul 5: intocmirea releveului cadastral si actualizarea cadastrului

Cum te putem ajuta noi cu procesul de intrare in legalitate constructii fara autorizatie

Suntem aici sa te ajutam sa obtii cele doua documente necesare in procesul de intrare in legalitate usor si fara batai de cap. Pentru ca le putem obtine noi in locul tau, ocupandu-ne de documente, dosare si de ridicarea actelor. 

Ai nevoie de o echipa care care sa se ocupe de obtinerea Certificatului de edificare pentru intrarea in legalitate? Serviciul de obtinere certificat de edificare a constructiei este disponibil pentru proprietatile din Bucuresti. Daca nu esti din Bucuresti, te putem ajuta o parte din actele care iti sunt cerute de autoritatea locala.

Viziteaza pagina Certificat de Urbanism si descopera pachetul complet de obtinere care te poate scuti de tot ce inseamna cautare persoane autorizate, depunere acte, ridicare acte, programari, apeluri, timp de asteptare la ghisee. 

Te ajutam si cu servicii de cadastru pentru apartament,in orasul Bucuresti si Ilfov. De asemenea, inginerul nostru cadastrist te ajuta si cu cadastru pentru casa

error: Alerta: Copierea continutului este interzisa. Ne rezervam dreptul de a actiona conform legii.